Het is juli, halverwege het jaar. En als leider of ondernemer met een missie heb jij begin van het jaar doelen gesteld die jou op om die missie te verwezenlijken. Met deze blog wil ik je inspireren om de balans op te maken. Te kijken of je op koers ligt en eventueel bij te sturen in het tweede deel van het jaar om nog meer impact te maken. Laten we dat doen aan de hand van mijn mehode lef, leiderschap en levenslust.

Vanuit lef, leiderschap en levenslust naar betekenisvolle impact

Leiderschap is het startpunt. Het gaat om de visie die je hebt, wat je wilt bijdragen aan de wereld en de heldere strategie met haalbare stappen. Vraag jezelf eens af. Hoe goed ben je op weg? Heb je volle kracht op je doel afgekoerst of zijn er obstakels geweest? Misschien heb je je koers zelfs bewust of onbewust bijgesteld.

Lef is belangrijk, want binnen je comfortzone haal je niet het beste uit jezelf. Je moet jezelf uitdagen en merken dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Heb je jezelf genoeg uitgedaagd om je missie na te jagen? Heb je risico’s durven nemen, wetende dat het behalen van je doel belangrijker was dan ongemak? Heb je doorgezet toen het moeilijk werd? Wat heb je de afgelopen maanden anders gedaan om dichter bij je missie te komen? En welke waardevolle lessen heb je geleerd uit de momenten waarop je misschien gefaald hebt? 

Levenslust is ook essentieel. Duurzaam succes vraagt om het waarderen van kleine stapjes, genieten van het proces en het vieren van successen. Hoeveel levenslust heb je ervaren op weg naar je missie? Hoeveel plezier, verbinding en momenten van trots waren er in de afgelopen zes maanden?

En tem slotte bij het maken van deze balans, wat valt je op in de verhouding tussen deze elementen?

Jouw (dis)balans

Na het helpen van tientallen leiders heb ik ontdekt dat lef, leiderschap en levenslust cruciaal zijn om impact te maken. Alleen wanneer deze elementen in balans zijn, kun je met volle kracht vooruit om je missie te vervullen en terugkijken op een betekenisvol bestaan.

Een disbalans kan leiden tot stress, gebrek aan voldoening en weinig resultaat. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

In de praktijk zie ik dat levenslust vaak een te kleine rol in de balans krijgt, zowel bij mijzelf als de leiders en ondernemers met wie ik werk.

Ben je nieuwsgierig naar jouw balans en wil je snel een inschatting maken? Doe de impactscan en ontdek waar jouw grootste groeimogelijkheden liggen. Na het invullen ontvang je een voice bericht met persoonlijke inzichten en tips van mij over hoe je deze elementen kunt inzetten om jouw impact te vergroten.